Öljyt

Terveelliset öljyt sopivat ruuanlaittoon ja leivontaan

Ruokaöljyt ovat olennainen osa leipomista ja ruuanlaittoa. Ne ovat myös osa terveellistä ruokavaliota, sillä öljyistä saa energiaa, terveellisiä pehmeitä rasvoja, rasvahappoja ja vitamiineja. Ruokaöljyt on valmistettu kasviöljystä puhdistamalla, ja niitä on monia erilaisia. Yleisimpiä ovat oliiviöljy, rypsiöljy, kookosöljy, auringonkukkaöljy, pähkinäöljy ja seesamiöljy. Sama ruokaöljy ei sovi kaikkeen kokkaukseen, vaan erilaiset öljyt tuovat erilaisten ruokien parhaat puolet esiin. Rypsiöljy puolestaan toimii hyvänä yleisöljynä, joka soveltuu mainiosti lähes kaikenlaiseen ruuanlaittoon, paistamisesta leipomiseen. Rypsi onkin Suomen tärkein öljykasvi. Öljy valmistetaan rypsin siemenistä lämmittämällä ja puristamalla.

Öljyt ja mausteet ovat oiva keino tuoda ruuanlaittoon vaihtelua. Vaikka muut ainesosat pysyisivät samana, näitä muuntelemalla kokonaisuuden voi saada maistumaan täysin uudenlaiselta, kun kaipaa vaihtelua.

Valitse öljyt käyttötarkoituksen mukaan

Öljyjen mauissa ja käyttöominaisuuksissa saattaa olla suuriakin eroja, joten öljyt kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. Hyvänä yleisöljynä toimii auringonkukkaöljy, jonka maku on mieto. Sillä on myös hyvä lämmönsietokyky, joten öljy sopii paistamiseen ja lämpimien ruokien valmistamiseen. Oliiviöljy puolestaan soveltuu sellaisenaan salaatinkastikkeeksi, mutta kärsii kuumennuksesta.

Kookospähkinän hedelmälihasta valmistettava kookosöljy soveltuu erityisen hyvin paistamiseen, sillä se kestää korkeita lämpötiloja. Pistaasiöljyssä erottuu pähkinäinen maku, joten se on ihanteellinen leipomiseen ja maistuu herkulliselta myös kastikkeissa. Seesaminsiemenistä puristettu seesamiöljy on voimakkaan pähkinäisen makuinen, ja sitä käytetään varsinkin aasialaisissa ruuissa kuten wokeissa. Hedelmäinen avokadoöljy sopii raikkaisiin salaatteihin.

Osta ruokaöljy netistä

Yleissääntönä kannattaa muistaa, että runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja sisältävät öljyt eivät kestä kuumentamista, vaan sopivat paremmin esimerkiksi salaatinkastikkeiksi. Myös kaikki kylmäpuristetut öljyt ovat parhaimmillaan sellaisessa käytössä, jossa niitä ei kuumenneta. Silloin öljyn herkulliset aromit tulevat parhaiten esiin. Kun ostat halpaa ruokaa netistä hankintalistalle kannattaa lisätä myös ruokaöljy, joka säilyy oikein varastoituna kotona pitkään. Netissä öljyjen valikoima on laaja, hinta edullinen ja voit perehtyä tuotetietoihin kaikessa rauhassa.

Ruokaöljyt ovat kohtuullisesti käytettynä varsinainen terveyspommi, joka turvaa muun muassa tärkeiden omega 3 -rasvahappojen saannin. Lisäksi öljyt vaikuttavat suotuisasti verenpaineeseen, sokeriaineenvaihduntaan ja veren rasva-arvoihin. Suomalaisessa ruokavaliossa rasvahappojen paras ja myös tärkein lähde on rypsiöljy, vaikka terveysvaikutuksia onkin kaikilla kasviöljyillä. Suositeltu määrä päivässä nautittavaksi on kaksi ruokalusikallista. Paljon suuremmaksi määrää ei kannata kasvattaa, sillä öljy on sataprosenttista rasvaa.