Mausteet

Mausteilla tuot makua ruokaan

Mausteet korostavat ruuan herkullista makua, ja vaihtoehtoja ruuan maustamiseen on lukemattomia. Ei ole vain yhtä oikeaa tapaa maustaa ruokaa, sillä maustaminen on makukysymys. Toiset mausteista sopivat kuitenkin tiettyjen ruoka-aineiden kanssa yhteen paremmin kuin toiset. Maustamista voi aina myös opetella. Se on paitsi hauskaa, myös herkullista puuhaa. Maustamisessa kannattaa olla luova, ennakkoluuloton ja kokeilunhaluinen. Sitä, kuinka suuri mausteiden merkitys on, voit testata vaikka ottamalla käyttöön popcorn mausteet. Erilaisilla mausteseoksilla maustetut popcornit saattavat erota toisistaan niin paljon, että on vaikea ajatella niiden olevan edes sama herkku.

Vaikka mausteita kannattaa kokeilla rohkeasti, niitä ei kannata kaataa mihinkään ruokaan liian paljon tai liian monta eri sorttia. Vähempi on parempi. Maustaessa voi aloittaa varovaisesti mausteiden käytöstä ja lisätä sitä sitten, mikäli maustamisen jälkeen siltä tuntuu.

Lähde makumatkalle

Mausteet saapuvat Suomeen ympäri maailmaa. Ne ovat värikkäitä, tuoksuvia, eksoottisia ja inspiroivia. Oikealla mauste valinnalla ruuasta voi löytyä kokonaan uusi puoli. Mausteet netistä on kätevä tapa hankkia kotiin vanhat tutut suosikit ja jotain uutta kokeiltavaksi.

Käytä kokonaisia mausteita, kuten pippureita, neilikoita ja kanelitankoja, pitkään haudutettaviin ruokiin. Jauhettuja ja rouhittuja mausteita voi lisätä ruokaan, kun se on jo melkein kypsää. Samoin yrtit, jotka ovat herkkiä menettämään makuaan. Mausteet kannattaa lisätä vasta ruuan ruskistettuun pintaan, jotta ne eivät pala paistamisvaiheessa ja levittyvät ruokaan tasaisemmin.

Osta mausteet netistä

Olivatpa ostoslistallasi sitten tuoksuvat curryt ja kurkumat, viekoittelevat popcorn mausteet tai arjen pelastavat musta- ja valkopippurit, ne on helppo tilata verkosta. Voit lisätä samalle tilaukselle myös pastat, kastikkeet ja muut ruokatarvikkeet niin halutessasi. Halpaa ruokaa netistä on viisasta ostaa kerralla isompikin satsi, mikäli ne ovat helposti varastoitavissa ja säilytettävissä, kuten mausteet ovat. Ne säilyvät pitkään ja säilyttävät parhaiten makunsa, kun pidät pussit ja purkit valolta suojassa ja tiiviisti suljettuna. Lieden päällä oleva maustehylly ei ole paras paikka mausteiden säilyttämiselle.

Mikäli maustetta sattuu kokkauskokeiluissasi luiskahtamaan ruokaan liikaa, voit yrittää paikata tilanteen lisäämällä ruokaan suhteessa lisää myös muita aineita. Toinen tapa on lisätä ruokaan tai sen lisukkeeksi jotakin mietoa, kuten leipää, riisiä tai pastaa. Vanha hyväksi havaittu keino on myös nauttia ruuan kanssa maitoa, piimää tai jugurttia. Toisaalta yllättävän mausteinenkin ruoka on monen mielestä herkullista ja maultaan virkistävää!