Pimeyden aikaan

Pimeyden aikaan

Kaamos on parhaillaan meneillään ja etelässäkin on vaan muutaman tunnin valoisaa aikaa. Se vaikuttaa osaan ihmisistä enemmän kuin toisiin. Moni kääntyy sisäänpäin, ehkä jopa vähän masentuukin. Toiset taas pystyvät sietämään pimeyttä paremmin. Varmaa on kuitenkin, että lamppuja ja erilaisia valonlähteitä tarvitsee kuluttaa enemmän kuin mitä muina vuoden aikoina. Suomalaiset ovat mielestäni tulleet paremmiksi valojen ja lamppujen ja niiden avulla luotujen erilaisten valaistusten luomisessa. Mielestäni voisimme vieläkin enemmän hyödyntää esimerkiksi julkisissa tiloissa kauniita valoja ja valotaideteoksia pimeänä aikana ihmisten iloksi.

Airam on varmasti yksi tunnetuimmista suomalaisista  valonlähteiden, valaisimien, sähkötarvikkeiden ja koristevalojen valmistajista. Useiden vuosikymmenien saatossa Airam on onnistunut uusiutumaan ja kehittymään markkinoiden muuttuessa ajan saatossa.

Muita lamppuja ja polttimoita valmistavia yrityksiä ovat muun muassa Philips ja Osram. Nämä kolme ovat ehkä yleisimmät brändit, joihin lamppu- ja valaisinostoksilla törmää.

lue lisää

Helppo kikhernekastike riisin kanssa

Helppo kikhernekastike riisin kanssa

Arkipäivänä kaipaa helppoja ja nopeita aterioita, mutta myös uusia makuja – eikä halpa hintakaan haittaa. Tämä resepti täyttää kaikki edellämainitut vaatimukset! Tarvitset vain muutaman ainesosan maukkaan aterian loihtimiseksi. Kikhernekastikkeen kumppaniksi sopii riisi, joten aloita keittämällä sopiva määrä riisia paketin ohjeiden mukaan. Kastikkeeseen tarvitset tölkillisen kookosmaitoa: lämmitä se kattilassa tai kasarissa. Pilko mausteeksi tuoretta inkivääriä kookosmaidon sekaan. Lisää joukkoon tölkillinen käyttövalmiita kikherneitä ja anna hautua hetki. Tässä vaiheessa kannattaa maistaa kastiketta: onko inkivääriä tarpeeksi? Muita mausteita et todennäköisesti tarvitse, mutta jos kookosmaito tuntuu liian makealta, voit lisätä joukkoon hippusen suolaa. Kastike on nopeasti valmis tarjottavaksi riisin kera!

Herkullinen, helppo kasvisresepti kikherneistä.

lue lisää

Syö satokauden mukaan

Syö satokauden mukaan

Satokausia tarkkailemalla säästät rahaa ruokakaupassa. Kun viljelyn satokausi on käynnissä, laskevat hinnat kaupoissa saatavuuden lisääntyessä. Tämä tuntuu kukkarossa hyvältä! Rahan säästämisen lisäksi ykkösjuttu on tietenkin maku! Vihannekset, hedelmät ja marjat maistuvat tietenkin parhaalta juuri silloin, kun paras satokausi on käynnissä. Tästä syystä appelsiinit ovat mehukkaimmillaan talvella, avokadot herkullisimmillaan keväällä ja juurekset maittavat raakoinakin syksyisin. Satokausien seuraaminen tekee hyvää myös ympäristölle. Ei ole järkevää kuljettaa toiselta puolelta maapalloa sellaisia hedelmiä ja vihanneksia, joiden satokausi ei ole käynnissä. Ympäristö kiittää, kun ruokaympyrä muodostetaan kunkin käynnissä olevan satokauden mukaan. Suunnittele siis seuraava kauppalistasi satokausia tutkien! Saat lautaselle makua ja kukkaroon säästöä.

Vihannekset maistuvat parhailta satokauden aikaan poimittuina

lue lisää

Viiden tähden illallinen

Viiden tähden illallinen

Lukiessani elokuva-arvosteluja aloin miettiä, miksi elokuville voi antaa jopa viisi tähteä, mutta Michelin-ravintoloiden arvosteluasteikko päättyy kolmeen. Siitä lähti ajatuskuvio. Millainen olisi viiden tähden ravintola? Millainen olisi illallinen viiden tähden ravintolassa? Tulin siihen tulokseen, että viiden tähden ravintolan arvon saadakseen ravintolan ei tarvitse kikkailla kymmenen ruokalajin illallisten kanssa. Ei edes siihen tähtimäärän viiteen ruokalajiin tarvitse yltää. Kolme yksinkertaista ruokalajia riittää, jos raaka-aineet ovat tuoreita ja laadukkaita. Viiden tähden ravintolaillalliseni perustuu klassiseen ranskalaiseen tai italialaiseen keittotaitoon. Myös taidokkaasti valittu viinilista lisää täyden pistemäärän mahdollisuutta. Tärkeintä on tunnelma ja fiilis, joka itsellä on. Ruoka saa olla yksinkertaista, sillä miljöö on enemmän kuin puoli ruokaa. Täyspuiset kalusteet, valaistukseen kiinnitetty erityisesti huomiota. Valkoiset pöytäliinat. Toki viiden tähden illallinen ravintolassa edellyttäisi myös itseltä panostusta, mikäli tahtoisi illan olevan täydellinen nautinto. Herrasmiehellä pikkutakki ja valkoinen kauluspaita, daamilla on päällä pikkumusta, hiukset on laitettu ja meikit ovat täydelliset. Kaiken kruunaisi korvan taakse sipaistu hieman mausteinen parfyymi – lämmin kuin lasillinen hyvää punaviiniä…

Viiden tähden illallisella ruoka on yksinkertaista. Mausteisuutta löytyy niin parfyymista kuin punaviinistä.

lue lisää

Kesän grilliherkut

Kesän grilliherkut

Tänä kesänä grillaaminen tulee olemaan viihdyttävää ja yksinkertaista! Älä hanki turhaa stressiä vaan luota suosittuihin grilliruoka-klassikoihin. Grillaa mehukkaat hampurilaiset, kevyemmät grillivartaat tai maukkaat broilerin siivet. Hanki lisukkeeksi esimerkiksi kermaista perunasalaattia tai poimi kasvimaalta tuoretta salaattia. Jos fajita-tyyppinen ruoka on suosikkisi, kokeile broilerin fileitä ja kasviksia vartaassa. Hieman eksoottisemman grillivartaan kokoat kookoksesta ja katkaravuista. Saat vartaat maistuviksi limen, soijakastikkeen tai tabasco-kastikkeen avulla. Kokeile myös grillattua parsaa! Saat siitä lihan rinnalle nopean ja herkullisen lisukkeen, jota koko perhe rakastaa. Kesän grillimenu voi olla niin yksinkertainen tai ekstravagantti, aivan kuten itse haluat: ehkä tyydyt perushampurilaiseen ja grillimakkaraan, tai voit tehdä grilliruoasta gourmeeta höystämällä sitä eksoottisemmilla aineksilla. Muista kuitenkin muutama neuvo, ennen kuin aloitat grillauksen. Grillaaminen tulella vaatii omat niksinsä, eikä kukaan ole mestarikokki syntyessään. Ehkä tärkein neuvo on seuraava: älä koskaan laita ruokia grilliin, ennen kuin liekit ovat laskeutuneet. Kun etsit välineitä grillaukseen, tutustu kitchentime nettikauppaan. Sieltä löydät keittiövälineitä niin grillaukseen, kuin leivontaan ja ruuanlaittoonkin.

Grillivartaat kuuluvat kesän herkkuihin

lue lisää

Ruokaryhmä ulos

Ulkona syöminen on ihanaa. Tarkoitan tässä nyt sitä, että viedään ruoka oman kodin terassille, jossa siitä saadaan nauttia kauniin luonnon keskellä. Parasta tämä on silloin, kun aurinko paistaa, mutta ei toki vesisadekaan haittaa. Kesäsade on ihana lisä tunnelmalliselle ruokailuhetkelle. Ulkona syömistä varten tarvitaan kuitenkin käytännöllinen pöytä, johon sopii kaikki tarvittava ja riittävästi tuoleja, jotta kaikki ruokailijat sopivat pöydän ääreen. Puutarhakalusteita ei ole aina helppo löytää, mutta onneksi tänä päivänä valikoima on huomattavasti laajempi kuin vielä vaikkapa kymmenen vuotta sitten. Nyt me voimme valita puisten kalusteiden joukosta tai sitten ottaa jotakin ihan muuta materiaalia, kuten metallia tai muovia. Muovikalusteet eivät toki ole niin suosittuja, mutta ne kestävät säätä suhteellisen hyvin. Nauttikaa siis ihmiset enemmän kauniista luonnosta ja menkää ulos syömään!

lue lisää