Keittiössä parhaan kaverin kanssa

Keittiössä parhaan kaverin kanssa

Tänään tuli jälleen laitettua ruokaa. Paras kaverini tuli käymään aamulla ja toi koiransa minulle päiväksi hoitoon. Päivälenkin jälkeen oli aika tehdä ruokaa. Karvainen kaveri olikin mukava seuralainen keittiössä eikä kyllästynyt ruoanlaittoon. Tänään oli keittopäivä. Keitot ovat erinomaista ja kevyttä ruokaa. Itse käytän keitoissa yleensä riittävästi mausteita, jotta niihin saadaan myös hyvin makua. Valmistin tänään herkullisen jauhelihakeiton, jonka maustoin chilillä ja muilla mausteilla melkoisen tuliseksi. Herkullista! Karvainen kaverikin sai maistaa jauhelihaa ennen sen maustamista ja kyllä maistui koirallekin! Keitto on muuten erinomainen valinta myöskin siksi, että sitä voi tehdä kerralla suuren kattilallisen, joten keittoa voi syödä myös seuraavana päivänä. Joka päivä ei siis tarvitse laittaa ruokaa, kun valmistaa suurempia annoksia kerrallaan. Sama toki on hyvin toteutettavissa esimerkiksi laatikoita tai lasagnea valmistamalla. Huomenna voikin sitten ottaa rennosti, kun ruoanlaittoon ei mene aikaa. Karvaisella kaverilla oli muuten mukanaan hieno ja mukava peti: https://www.hooks.fi/koira/nukkuma-ja-ruokapaikka/koiran-pedit-viltit.

Koira on keittiössä mukana ruoanlaittokaverina.

lue lisää

Keittiötarvikkeilla on väliä

Keittiötarvikkeilla on väliä

Kokkaaminen onnistuu parhaiten, kun keittiövälineet ovat kunnossa. Uudet ja hyväkuntoiset keittiövälineet ovat yhtä tärkeitä keittiölle kuin Auto varaosat ovat autolle. Terävillä veitsillä on helppo leikata sitkeitäkin paisteja. Esimerkiksi hirvenliha tunnetaan erittäin sitkeänä lihana, johon tavallinen veitsi ei välttämättä pysty. Sen takia veitsiin kannattaa panostaa, niitä tulee huoltaa ja ne tulee myös vaihtaa säännöllisin väliajoin. Tärkeitä ovat myös paistinpannut, joita niitäkin on moneen lähtöön. Tavalliset paistinpannut ovat edelleen monen valinta, mutta teflonpannut ovat lisänneet suosiotaan viime vuosien aikana. Ruoka ei tartu kiinni tefloniin, eikä tällaisella pannulla voi polttaa ruokaa kovinkaan helposti pohjaan. Keittiötarvikkeilla on siis todella väliä. Tarvikkeisiin kannattaa todella panostaa, sillä halvin on tuskin koskaan paras. Laatu maksaa, mutta toisaalta laatutuotteet myös kestävät aikaa ja käyttöä paljon paremmin. Ne eivät myöskään ruostu kuten monet halvemmat keittiötarvikkeet. Kaikki kokkausta rakastavat tietävätkin sen, että ruoanlaittoharrastus on rahaa vievää. Tarvikkeiden tulee olla kunnossa ja raaka-aineiden parhaita mahdollisia.

Kokkaaminen vaatii hyviä keittiötarvikkeita

lue lisää

Ihanat laskiaispullat

Ihanat laskiaispullat

Taas on laskiaispullien aika. Laskiaispullan ydin on hyvin leivottu pulla. Pullassa on tärkeää hyvä nostatus ja taikinan reilu vaivaus. Mitä vähemmän jauhoja taikinaan tarvitaan, sitä pehmeämpi pulla. On myös tärkeää muistaa suola taikinassa ja tietysti aito voi. Hyvät raaka-aineet on laskiaispullassakin kaiken a ja o.

Se täytetäänkö pulla hillolla vai mantelimassalla, lienee ikuisuus kysymys, josta voi olla montaa mieltä. Oma suosikkini on mantelimassa.

Eteisen peilikaappi, kertoo kyllä omaa kieltään, että kovin montaa pullaa ei kannattaisi enää syödä. Peili kun ei valehtele eikä vaaka varsinkaan. Vaarallinen tämä helmikuu herkkusuille. Ensin on Runebergin päivä ja sitten heti perään laskiainen. Kumpaakin päivää juhlitaan syömällä hyviä leivonnaisia.

Millaisia pullareseptejä teillä on käytössä? Mielellään kokeilisin tänä vuonna jollakin uudella reseptillä!

 

lue lisää

Runebergin torttu

Runebergin torttu

Pidättekö Runebergin tortuista? Luulen, että moni pitää ja moni taas ei pidä. Koska Runebergin tortussa maistuu konjakki, se ei monen suussa maistu hyvälle. Osa taas rakastaa tätä suomalaisen suurmiehen kunniaksi leivottavaa leivonnaista. Tiesitkö muuten, että leivos on Runebergin vaimon Fredrikan oma resepti.

Oikeaoppisessa Runebergintortussa maistuu myös manteli. Päälle tulee tippanen vadelmahilloa sekä rinkula valkoista sokerikuorrutetta. Nam!

 

 

lue lisää

Jouluruokien jämät

Jouluruokien jämät

Joulun jälkeen moni ihmettelee ylijäämäruokien säilyvyyttä ja ylipäätään sitä, että miten kaikista jouluaterian ruokalajeista pääsee eroon. Vanha klassikko on hernekeitto, jonka ainesosana on kinkun jämät. Lisäksi kinkun tähteistä voi tehdä esimerkiksi herkullisen pasta carbonaran.

Ylijäämä rosollista voi tehdä juuressosekeiton tai esimerkiksi uunijuuresgratiinin, kun rosollin joukkoon lisää vähän mausteita ja päälle juustoraastetta.

Kuivuneista joululimpun palasista puolestaan valmistuu rapsakoita krutonkeja, joita voi laittaa vaikka salaatin joukkoon. Leipäpalat paistetaan öljyssä ja joukkoon voi lisätä vaikka valkosipulia.

Jouluruokien tähteiden kierrätys vaatii vain hieman luovuutta ja huumoria. Suosittelemme rohkeasti kokeilemaan erilaisia variaatioita. Koska nämä tähteen päätyvät helposti muutenkin roskikseen, on yhtä hyvä ratkaisu kokeilla rohkeasti käyttää tähteet hyödyksi.

lue lisää

Syksyn parhaat ruoat

Syksyn parhaat ruoat

Syksyn maut ovat taas täällä! Kesän jälkeen on mukava nautiskella ja maistella syksyn satoa. Toivottavasti sinäkin kävit retkellä sienimetsässä! Mausteiset keitot lämmittävät kirpeässä ilmassa lenkkeilyn jälkeen, juurekset antavat makua moniin arkiruokiin, ja metsän marjoista saat jälkiruoat valmistettua tuossa tuokiossa. Tee keveäksi lounaaksi vaikkapa kurpitsakeittoa lämpimän rieskan kera. Jos kaipaat täyttävämpää lounasta, pyöräytä proteiinipitoinen sienimunakas. Ja kukapa voisi vastustaa kestosuosikkia omenapiirakkaa! Jos et jaksa leipoa alusta alkaen, on täysin sallittua käyttää kaupan valmiita pakastetaikinoita. Valmiin murotaikinapohjan päälle levitetyt omenalohkot voi halutessaan päällystää kermaviilin ja kananmunan seoksella, jolloin piirakka saa sopivaa mehevyyttä. Sama perusohje toimii myös puolukoiden tai mustikoiden kera. Bon appétit!

Syksyn sadosta herkullisia arkiruokia

lue lisää