Joulun herkkuja

Joulun herkkuja

Joulu lähenee uhkaavaa vauhtia ja monet pähkäilevätkin jo mitä herkkuja joulun aikaan pöytään laitetaan. Toiset uskoo perinteisiin ja tarjoavat samoja ruokia vuodesta toiseen, toiset taas haluavat haistella uusia tuulia vuosittain ja seuraavatkin ahkerasti ajankohtaisia jouluruoka trendejä. Rohkeasti kannattaa kokeilla vuosittain edes yhtä uutta ideaa tai laittaa vaikka koko joulu menu uusiksi vuoden välein. Useimpien joulupöytään vuosi vuoden perään päätyy tottakai kinkku, jos maku alkaa tökkiä, voi toki siitäkin tuunata erilaisen!

Erilaiset laatikot on myös suosikkeja joulupöydässä ja näistäkin voi kehitella mitä erilaisimpia variaatioita. Tänä vuonna kovassa huudossa ovat erilaiset bataatti- ja punajuurilaatikot. Netti ja televisio- ohjelmat on täynnä reseptejä joten ehdottomasti kannattaa kokeilla. Ja miksipä ei voisi kokeilla myös jotain joka ei edes jouluun kuulu ja luoda uusia perinteitä.

Myös piparit ja joulutortut kuuluu olennaisena osana joulun aikaan, erilaisia suklaakonvehteja tietenkään unohtamatta. Kuumat juomat maistuvat myös erityisesti joulun seutuvilla. Glögeistä löytyy paljon erilaisia variaatioita, alkoholittomina kuin myös alkoholia sisältäviäkin. Glöet glögiskumppa on tämän vuoden hitti jota kannattaakin maistaa jos sattuu jossain sellaisen kohdalle osumaan.

Monille joulun aika myös tuottaa tuskaa ja hampaiden kiristelyä varsinkin raha- asioiden takia. Ferratum kannattaa katsoa jos rahahuolet painaa, pääset nauttimaan joulusta ilman huolia.

ruokaa

lue lisää

Ravinto aikojen kuluessa

Ravinto aikojen kuluessa

Syöminen ei ole ainoastaan perustarve, se on myös makuelämys ja nautinto. Siksi on aina ollut yksilöitä, jotka ovat osanneet valmistaa muille suussasulavia paloja. He ovat olleet arvostettuja kokkeja, joiden taitoja muut ovat palvoneet. Ennen nämä ruuanlaiton mestarit kutsuttiin hoveihin valmistamaan kuninkaallisia herkkuja, nykyään he matkustavat ympäri maailman keräämässä erikoisuuksia ja julkaisten uusia reseptejä sekä ruokalajeja. Samalla he kertovat mitä missä ja milloin voi syödä. Nämä maailmankuulut mestarikokit ovat kuuluisia ja he voivat esimerkillään asettaa uusia trendejä. Monilla heistä on oma ravintola, oma kokkilähetys tai he julkaisevat omia keittokirjoja ja –lehtiä.

Jos menemme kuitenkin vielä enemmän ajassa taaksepäin, huomaamme, että ruualla on aina ollut tärkeä rooli ihmiskunnan kehityksessä. Elinolosuhteiden mukaan keräilykulttuurin tai mestästäjien hengissäpysymisen edellytyksenä on ollut ravinnon saanti. Ravinnon niukkuus on usein näkynyt tauteina ja kuolleisuuden nousuna tai puutostauteina, koska ravinto ei ole ollut tarpeeksi ravitseva. Usein ihmisten piti siirtyä paikasta toiseen, jotta peruselanto olisi taattu. Huonot ilmasto-olosuhteet tarkoittivat vääjäämättä loppua. Ihmiskunta ei tuolloin vielä elänyt yltäkylläisyydessä, kuten nykyään. Meidän on hyvä muistaa, että myös nykypäivänä ravinnon saanti on jakaantunut epätasaisesti maapallolla. Valitettavasti.

Liiallisella ruualla mässäilyllä on ollut laaja kannattajakunta jo antiikin ja mm. keskiajan aikana. Nykyään ylenpalttista syöpöttelyä ei katsota hyvällä silmällä. Televisiossa pyöriikin useita dokumentteja siitä, miten järjettömästi haaskaamme maapallon ravintoresursseja, kun samanaikaisesti monet joutuvat näkemään nälkää. Mm. kristillisessä uskonnossa ylensyömistä katsottiin synniksi. Tämä varmasti on edesauttanut meitä ymmärtämään ja kunniottamaan ravintoa ja sen nauttimista.

Yksi ravinnon käyttämisen perustarkoitus on kuitenkin sen valmistaminen maittavaksi ja ravitsevaksi ateriaksi. Siksi ruuanlaittokirjoja on kirjoitettu jo niin kauan kuin ruokia on osattu keittää. Jokaiseen tilanteeseen on sopvia resepti, jokaiselle kukkarolle on sopiva resepti. On siis vain luonnollista, että myös tässä blogissa huomioidaan aterian edullisuus, vaikka se olisikin eksoottisen eriskummallinen.

lue lisää