Erikoiset alkuruuat

Erikoiset alkuruuat

Pysähtyessäni toisella interrail –matkalla tätini luona Sveitsissä sain kokea alppimaan kulttuuria sekä oppia hienostunutta ruuanlaittotaitoa. Tätini lähti Suomesta ulkomaille 17-vuotiaana ja jäi pieneen, mutta monikulttuuriseen Sveitsiin. Hänen luonaan sain kokea ensimmäiset erikoiset makuelämykseni.

Ruuanlaitosta innostunut tätini taikoi illasta toiseen mitä ihastuttavimpia ruokalajeja minun kokeiltavaksi. Tarjolla oli tavallinen riista, tai muut paikalliset ruuat. Sitten siirryimme epätavalliseen osaan. Vaikka kyllä nämäkin ainekset löytyivät helposti paikallisen kaupan hyllyltä. Ja mikäli tarvitsimme jotain erikoista tai vieläkin tuoreempaa kävimme rajan toisella puolella Ranskassa ostoksilla. En tarkoita nyt vain viinejä tai aperitiivejä, vaan myös ruuanlaiton aineksia, kuten mereneläviä.

Itse tulen aina muistamaan ensimmäisen etanani… Aloittelijan onni ja Murphyn laki yhdessä – erikoisella tarkoitukseen soveltuvalla aterimella kalastin uunissa paistetun etanan suuhuni. Tarkoituksena oli niellä pieni otus yhdellä kerralla, mutta! Se olikin suurtakin suurempi!

Tätinikin kauhisteli etananparan kokoa ja nauroi herkullisesti minun ilmeitäni, kun viimein nielaisin ikiensimmäisen etanani alas. Loput lautasella olevat sain alas käden käänteessä. Ensimmäinen kokeilu olikin niin traumaattinen, että en ole sen jälkeen niitä enää syönytkään. Alkupaloista on nyt jo 19 vuotta.

Toinen kummallinen ja mielenkiintoinen kokeilu oli osterit. Kulinaarisesti arvostettuja ostereita saadaan kerättyä villinä rannikkoalueilta tai niitä viljellään myös syötäväksi. Istutusten vuoksi ostereiden ja niiden erilaisten sukujen levinneisyys on kasvanut.

Eurooppalaisen osterin maku on erityisesti hyvä ja se onkin tavoiteltu alkupala. Meille se on lähinnä erikoinen ja eksoottinen sekä sillä on kalliinpuoleisen herkun maine. Voin vakuutta, että tämä on vain harhaa, sillä ostereita myydään jokaiselle tavikselle ranskalaisissa ruokakaupoissa. Hintakaan ei pyöritä päätä.

Ostereiden sanotaan lisäävän tai vaikuttavan positiivisesti ihmisten seksuaaliseen kykyyn, minkä tähden ne ovatkin olleet kautta aikojen suosittuja ja haluttuja. Todellisuudessa osterin liha muodostuu proteiinista, rasvasta ja hiilihydraateista. Niiden ravintoarvo on suuri, koska niissä on paljon vitamiineja ja kivennäisaineita. Eurooppalainen osteri on erittäin herkkä, ja se kasvaakin vain puhtaassa vedessä.

(Visited 471 times, 1 visits today)