Joulun herkkuja

Joulun herkkuja

Joulu lähenee uhkaavaa vauhtia ja monet pähkäilevätkin jo mitä herkkuja joulun aikaan pöytään laitetaan. Toiset uskoo perinteisiin ja tarjoavat samoja ruokia vuodesta toiseen, toiset taas haluavat haistella uusia tuulia vuosittain ja seuraavatkin ahkerasti ajankohtaisia jouluruoka trendejä. Rohkeasti kannattaa kokeilla vuosittain edes yhtä uutta ideaa tai laittaa vaikka koko joulu menu uusiksi vuoden välein. Useimpien joulupöytään vuosi vuoden perään päätyy tottakai kinkku, jos maku alkaa tökkiä, voi toki siitäkin tuunata erilaisen!

Erilaiset laatikot on myös suosikkeja joulupöydässä ja näistäkin voi kehitella mitä erilaisimpia variaatioita. Tänä vuonna kovassa huudossa ovat erilaiset bataatti- ja punajuurilaatikot. Netti ja televisio- ohjelmat on täynnä reseptejä joten ehdottomasti kannattaa kokeilla. Ja miksipä ei voisi kokeilla myös jotain joka ei edes jouluun kuulu ja luoda uusia perinteitä.

Myös piparit ja joulutortut kuuluu olennaisena osana joulun aikaan, erilaisia suklaakonvehteja tietenkään unohtamatta. Kuumat juomat maistuvat myös erityisesti joulun seutuvilla. Glögeistä löytyy paljon erilaisia variaatioita, alkoholittomina kuin myös alkoholia sisältäviäkin. Glöet glögiskumppa on tämän vuoden hitti jota kannattaakin maistaa jos sattuu jossain sellaisen kohdalle osumaan.

Monille joulun aika myös tuottaa tuskaa ja hampaiden kiristelyä varsinkin raha- asioiden takia. Ferratum kannattaa katsoa jos rahahuolet painaa, pääset nauttimaan joulusta ilman huolia.

ruokaa

lue lisää

Erikoiset ainekset

Kuten jo totesin, löydän uusia hyviä ravintoloita paljon muiden blogien kirjoittajien kehujen avulla. Mm. http://www.opinionatedaboutdining.com/2015/us.html on tälläinen verkkosivu, jolla esitellään parhaita top-ravintoloita Yhdysvalloissa. Lyhyissä kuvauksissa kerrotaan ravintoloiden kokkien elämänkerrasta, heidän taidoistaan ja tunnelmallisista ravintoloista.

Monet kokit valmistavat meille erikoisia herkkuja vanhojen hyväksikoettujen reseptien pohjalta. Ne ovat usein ruokalajeja, joita pidettiin ennenvanhaan normaaleina ja suurina herkkuina. Aikoina, jolloin teurastettua eläintä vielä kunnioitettiin ja kaikki siitä tarvittavat osat otettiin talteen ja käytettiin.

Ensimmäiseksi voin mainita sisälmykset, joita syödään monessakin Euroopan maassa kuten Saksassa. Siellä niitä syödään lähinnä maan eteläosissa. Ne kuuluvat ruokakulttuuriin myös Ranskassa, Italiassa, Sveitsissä ja Espanjassa.

Sisälmyksistä tehdään yleensä keittoja, kastikkeita tai pataruokia. Roomassakin “La trippa” on haluttu herkku. Voit kuitenkin myös törmätä unkarilaisessa kapakassakin sisälmyksistä tehtyyn gulassikeittoon, joten varo, mikäli tämä ruokalaji ei miellytä sinua!

Lihakaupan tiskillä Suomessa voit nähdä myös seuraavan erikoisuuden: naudan kielen. Oletko koskaan miettinyt mitä ruokaa sillä voisi tehdä? Ja miltä se mahtaa maistua? Oletko jo rohjennut kokeilla?

Minua kieli lähinnä inhottaa, vaikka sen maku on varmasti ainutlaatuinen ja hyväkin. Lue tästä hyviä kokemuksia ensikertalaiselta, joka ennakkoluuloitta hankki kaupasta kielen ja ryhtyi valmistamaan siitä aterian miehelleen http://ahmija.blogspot.de/2011/04/kielta-kahdella-tapaa.html! Tarjolla on myös hyviä reseptejä kylmälle ja lämpimälle kielelle, joita voit kokeilla vaikka heti! Mikäli rohkeus puuttuu, voit esimerkin mukaan terästää keitosta ja juoda tilkallisen itsekin!

Ja mikäli haluat kokata Michelin –tähden kokin opastuksella, löydät alta videopätkän, joka on valitettavasti italiankielinen; mutta ruokailu avartaa ja opettaa kieliä!

Hyviä vinkkejä ainesten ostoon ja niiden laaduntarkkailuun saat myös verkkosivulta https://www.finedininglovers.com/. Mielestäni tämä on mukava sivu, joka tiedottaa kaikesta, mikä kuuluu ruuanlaittoon, jopa ruuanlaittovälineiden huolto ja hankinta on huomioitu.

lue lisää